maandag 29 september 2008

VFR night flight

Gisteren de eerste VFR night flight gehad. Samen met een andere student hadden we twee vluchten gepland. Een vlucht naar Malmö (Zweden) en een back-up plan naar Aalborg (noord Denemarken) voor als het weer te slecht in het oosten zou zijn. Voor een VFR vlucht (Visual Flight Rules) heb je 8 km zicht nodig en absoluut geen bewolking onder 1500 ft. Gelukkig was het weer goed genoeg om naar Malmö te vliegen. Vlucht was gepland van Vojens/Skrydstrup (EKSP) via het middeneiland over het water, langs de grote brug, naar het eiland van Kopenhagen. Over het vliegveld van Kopenhagen en langs de brug Kopenhagen naar Malmö naar het vliegveld van Malmö (ESMS).
Zoals ik al geschreven had, was het weer schitterend. Er waren een paar kleine wolkjes op zo’n 3500 tot 6000 ft. Zicht was ver boven de 10 km. Genoeg zicht dus om rond te kijken. Helaas was er geen maan, wat het navigeren extra moeilijk maakt. Er is dan totaal geen referentie met de grond mogelijk. Je vliegt over een zwart gat met alleen de lichtjes van de dorpjes, steden en wegen zichtbaar. Er is dan ook geen onderscheid te maken tussen land en water. Kustlijnen zijn als referentie dus ook niet mogelijk.
Om 2100h met de vlucht begonnen. Eerst in Vojens/Skrydstrup een vijf tal touch and go’s gedaan. Echt een prachtig gezicht zo’n verlichte landings baan. Na de touch and go’s richting Kopenhagen (EKCH) gevlogen. Heel gaaf om over zo’n groot vliegveld te vliegen. Via de Radiocommunicatie hoor je de ‘grote jochies’ rondvliegen. Doet je beseffen dat je toch echt aan het vliegen bent.
In Malmö stond de wind 90 graden op de runway met zo’n 8 knopen crosswind. Runway was ook hier prachtig verlicht met als extratje een center line die ook verlicht is. Van de Runway getaxied naar onze standplaats 15F te midden van de andere grote vliegtuigen. Terugvlucht was voor Martijn in omgekeerde volgorde en kon ik van achterin de vlucht aanschouwen die ik zojuist had gevlogen.
Om 0200h weer geland in Vojens/Skrydstrup en konden we terugkijken op een schitterende nachtvlucht die lang zal bij blijven.

Geen opmerkingen: